Spara dina minnen i dofter

18 mars 2019 Martha Andersson
Spara dina minnen i dofter

Alla som har ett något så närt passionerat förhållande till doft, doftminnen och parfym minns nog sin första alldeles egna flaska. Innan man fick eller köpte sin egen första parfym testade man några droppar i butiken, hos sin faster eller av sin mamma. Jag köpte en väldigt vaniljig och blommig sak när jag var fjorton år, och får fortfarande nostalgiska känningar i hjärteroten när jag känner den på någon som går förbi mig på stan. Jag älskade den så mycket (trots att jag misstänker att ingen annan i min närhet gjorde det…), och jag kände mig vuxen som hade en egen parfym. Att ha en egen parfym var för mig mycket mer personligt än att till exempel sminka mig eller ha rätt sorts sneakers. 

Sedan hade jag en annan parfym under gymnasiet och min första kärlek, sedan ännu en när jag arbetade på mitt första jobb, en för universitetsstudier. Alla dessa dofter är tätt sammankopplade med olika stadier i livet för mig. Som när man kanske hör en låt och minns exakt hur man kände sig när man lyssnade på den senast. Detta medför naturligtvis också att parfymer kan komma att bli ”förstörda”, om du använder dem under jobbiga perioder i livet. Men alla sätt att konservera minnen och tankar är bra sätt – enligt mig. 

Med det här sättet att tänka på parfym motiveras också ett nyinköp när något stort händer i livet. Då behövs en bröllopsdoft, en semesterdoft och så vidare. Min parfymhylla är på många sätt en karta över mitt liv. På till exempel Sephoras hemsida (https://www.sephora.se/parfym/) finns ett stort urval av klassiska och moderna dofter för den som går i den här typen av tankar… Kanske har du fått barn, skaffat hus, fått ditt drömjobb? Alla omvälvande livsförändringar kräver en doft. När du firar med en parfym kommer känslan kommer stanna länge! 

 

Fler nyheter

29 november 2020

Frihet med husbil

19 november 2020

Lätt låsöppning

14 september 2020

Optimering av motorer