Från Tyrannosaurus Rex till sportskytte

19 oktober 2020 patrick pettersson

Vad är du på jakt efter? Jakt är ett begrepp som i modernt språk kan insinuera nästan de mest absurda betydelser om man ser till den ursprungliga meningen: nämligen att jaga djur i skogen för att äta upp dem.  

“Att vara på jakt” är ett sätt att säga att man letar efter någonting. Kvart i fem på nattklubben kanske du är på jakt efter en sista dans med en potentiell partner för natten. På mellandagsrean är du kanske på jakt efter ny klänning till nyårsfesten. Eller är du kanske på jakt efter någonting mer abstrakt, som en ny karriär? 

Så med andra ord behöver inte jakt tvunget insinuera en bild av en jägare som med sitt gevär i hand ger sig ut i skogen för att skjuta rådjur, vildsvin och älg för att ha någonting att servera till middagen. Även om jakt idag innefattar sådant som sportskytte och jakt för föda, men även jakt med anledning av rekreation, så behöver vi med andra ord bredda betydelsen.  

 

En värld av vildsvin

Men om vi fokuserar på den mer traditionsenliga betydelsen av jakt så kan vi gå tillbaka långt i tiden. Jägare har alltid funnits i naturen, redan långt innan människan satte sin fot på jorden. En av de äldsta jägarna på planeten är också kanske den mest skräckinjagande. Tyrannosaurus Rex. En fullständigt överlägsen jägare med sin fart, väldiga käkar och fruktansvärda bett. Växtätarna hade inte en chans.  

Det är lätt att glömma bort djuren när man talar om jakt. Jakt sker ju hela tiden. Det är inte bara människor som jagar. Rävar jagar möss och harar, hundar jagar katter och björnar jagar lax i floden. Varför skulle vi människor vara annorlunda? Dessutom, hade vi inte jagat är risken stor att vildsvinen hade blivit så många att de tagit över världen. Vill du leva i en värld full av vildsvin? 

Fler nyheter

29 november 2020

Frihet med husbil

19 november 2020

Lätt låsöppning