Weston Price och tandtrollen

20 december 2019 Mikael Barani
Weston Price och tandtrollen

Har du hört talas om Weston Price?
Han var en tandläkare från Ohio som på 1930-talet åkte jorden runt för att kolla hur ursprungsbefolkningen i olika delar av världen mådde och hur de åt. Bland annat besökte han två bröder på ön Isle of Harris utanför Skottland.
Den ene brodern åt främst havrebaserad kost, fisk och skaldjur samt en del mejeriprodukter. Den andre brodern åt vitt bröd, sylt, sockersött kaffe och choklad.
Kan du gissa hur tandhälsan var hos respektive broder?

En sökning på ”weston price brothers” ger svaret. Det är inte en vacker syn i fallet med den ”söta” brorsan. Tänderna, där de finns, är fulla med karies medan den mer hälsosamma brorsan har två stabila tandrader.

Vår moderna kost är ett sådant stort avsteg för hur vi evolutionärt har ätit så att det för de flesta nog är svårt att föreställa sig skillnaden.
Ta till exempel frukter som ofta marknadsförs som nyttiga. Få av oss funderar nog på detta med genmanipulation. Att vi människor helt enkelt har förädlat frukter, och bär, för att de ska bli så stora och söta som möjligt.
Våra förfäder åt troligtvis frukter och bär som var långt mycket beskare och mindre aptitliga än vad dagens motsvarigheter är. 

Inte undra på om du känner att dina tänder värker lite ibland.
Det här med att äta fem frukter om dagen tål att ifrågasättas. Speciellt om du till exempel har tillgång till en fruktkorg på jobbet.

Är det så att du känner att det är dags att kika på de där molande tanden så kan det vara åge att knotade den rutinerade tandläkaren Elisabeth Ådén Jangenstål. Hon erbjuder sedan länge akuttandvård Odenplan och kan ta emot patienter på kort varsel.

Så för all del: Ät gott i jul. Men se också till att borsta tänderna efteråt.

 

Fler nyheter

29 november 2020

Frihet med husbil

19 november 2020

Lätt låsöppning

14 september 2020

Optimering av motorer