Hitta rätt modell bland husbilar

28 november 2020 jonas olsson
Hitta rätt modell bland husbilar

Husbilar finns i många olika färger, former och modeller. Några av de vanligaste modellerna är helintegrerade, där förarhytten är en integrerad del av husbilen, halvintegrerad och alkovbil, med en alkov över förarhytten. Helintegrerade husbilar räknas ofta som de mest exklusiva, alkovbilar passar bra till familjen och halvintegrerade husbilar passar bra när man bara är två. 

Funderar du på att köpa husbil? Då finns det en hel del att tänka på. Börja med att fundera på vilken modell som passar bäst och hur stor husbilen ska vara. Det vill säga, hur många bältade sittplatser och hur många sovplatser behöver det finnas i husbilen? Tänk också på att en kortare husbil är billigare att ta med på färjor och lättare att parkera. 

 

Välj rätt husbil till rätt klimat 

Vissa husbilar är bättre anpassade till vintern än andra. En husbil som inte är anpassad till det skandinaviska klimatet kan bli dyr att värma upp om den ska användas även under vintertid. När du väljer husbil bör du med andra ord även ta hänsyn till vilken tid på året den ska användas. 

Fundera också på vilken typ av inredning du vill ha. Vill du ha en queensbädd, långbädd eller säng på tvären? Är det viktigt med en separat dusch? Kika gärna runt på olika husbilar innan du bestämmer dig.  

 

 

Kontrollera husbilens skick 

Funderar du på att köpa en begagnad husbil? Då är det givetvis viktigt att du kontrollerar husbilens skick. Kontrollera att koppling, bromsar, styrning, växellåda och handbroms fungerar som de ska. Provkör bilen och kontrollera att det finns en servicebok. 

Ta även en titt på hur däcken ser ut, om husbilen är rostig, och kontrollera också att gasolanläggningen är säker. Fungerar ljus och kylskåp? Och du, tänk på att även fukt kan vara ett problem. Därför bör du alltid be om att få se en nyligen utförd täthetskontroll.

Fler nyheter

29 november 2020

Frihet med husbil

19 november 2020

Lätt låsöppning