Bevara stilen med sidohängda fönster

29 april 2021 jonas olsson

Köper du en äldre villa från 1800-talet eller en bit in på 1900-talet är sidohängda fönster det vanligaste. Så ska du byta fönster på den typen av bostad kan du med fördel välja att behålla stilen med sidohängda fönster.

Det är inte ovanligt att klassiska sidohängda fönster är i 2-glas. Där kanske du ställer dig undrande då de flesta pratar om vikten av 3-glas fönster. Oroa dig inte, väljer du sidohängda fönster av bra kvalitet som är 2-glas får du bra isolering. Dessutom kan du hitta 2-glas fönster som har lägre u-värde än 3-glas.

 

Vad innebär u-värde?

Du har säkert hört u-värde och att det är viktigt när det kommer till fönster. Det stämmer men här är det lätt att göra en tankevurpa. För ett lågt u-värde är bättre än ett högt. Så var observant då det är lätt att tänka att höga värden är bra värden.

Genom att välja ett fönster med lågt u-värde kan du spara energi. Du får också ett behagligare inomhusklimat då solen inte skiner igenom på samma sätt. U-värdet är ett mått på hur bra fönstret isolerar. Eller mer korrekt energiegenskaper. Ett fönster med lågt u-värde har ett högre värmemotstånd.

 

 

Spröjs eller inte spröjs?

Spröjs passar förträffligt till äldre hus och ger en svårslagen charm. Vackra spröjs till sidohängda fönster är också en elegant detalj. Tycker du att det är jobbigt att putsa fönster med spröjs kan du alltid välja avtagbara.

Om du har en äldre svensk villa kan moderna fönsterlösningar se lite malplacerade ut. Gillar du inte spröjs kan du likväl välja sidohängda fönster i allmogestil. Det är klassisk svensk design som smälter in och bevarar den tidstypiska känslan. Skulle du ångra dig går det ofta att köpa till spröjs i efterhand. Då blir lösningen avtagbara igen. Så spröjs eller inte spröjs är bara en fråga om smak.

Fler nyheter

29 november 2020

Frihet med husbil

19 november 2020

Lätt låsöppning

14 september 2020

Optimering av motorer