Använd gasol på ett säkert sätt

27 december 2020 jonas olsson

Det har blivit alltmer populärt att använda gasol både till grillen och uppvärmning i sommarstugan. Men det är viktigt att man förvara gasoltuberna på rätt sätt för att inte riskera brand, särskilt då man grillar. Många tror att det lilla utrymmet under gasolgrillen är gjort för att man där ska förvara gasoltuben, men så är det inte. I stället ska gasolflaskan ställas så långt som möjligt från grillen.

En gasoltub har en säkerhetsventil som ska släppa ut gasol om trycket i flaskan skulle bli för högt så att den inte exploderar. Detta kan vara om flaskan utsätts för stark hetta som vid en brand, men även värmen från en grill kan påverka flaskan och därför ska den inte så i skåpet. För skulle gasen antändas, vilket är lätt, får man en explosionsartad brand. 

Men en gasolbehållare ska heller inte förvaras i gassande solsken, då den även där kan börja lätta på trycket och släppa ut gas, utan den bör placeras i skuggan eller i ett särskilt skyddande skåp. Säkerheten är livsviktig när det gäller gasol.

 

 

Så kontrollerar man gasslangen

Det är viktigt att man kontrollerar slangen mellan gasflaskan och grillen eller gasolvärmaren. Ofta brukar det stå på den när den ska bytas men det gäller ändå att se efter så att den inte har sprickor. Ofta känner man om den behöver bytas då man böjer den och om den är styv, och spricker den eller krackelerar ska man omgående byta den.

Man kan även med hjälp av diskmedel och vatten testa så att slang och packningar håller tätt genom att pensla på detta och sedan öppna gasolkranen. Om det läcker gasol kommer det att bildas bubblor där det läcker. Skulle det uppstå en brand i slangen är det viktigt att man stänger ventilen till gasoltuben för att förhindra att mer gas kommer ut och antänds. 

Fler nyheter

29 november 2020

Frihet med husbil

19 november 2020

Lätt låsöppning

14 september 2020

Optimering av motorer